rimke-en-maik.reismee.nl

Rimke en Maik op pelgrimstocht

Bij gebrek aan een fatsoenlijk reisdoel besloten we maar richting Lourdes te gaan. Dat leek ons wel een memorabele plek. Vanuit Sanguinet zijn we rustig aan richting deze heilige plek gereden. We hebben een nachtje in St. Paul les Dax geslapen waar we Inez hebben leren kennen. Inez werkte bij de camping bij de receptie en volgens haar naambordje sprak ze 4 talen (Frans, Engels, Portugees en Spaans). Volgens ons wat dat de enige reden dat ze aan was genomen, want voor de rest bakte ze er weinig van. Ze was vrij irritant (al moet ik wel zeggen dat ze heel erg haar best deed) en heeft ons een plekje aan gewezen op een hartstikke scheef stuk grond. Handig met een camper. Maar ach, we hadden bij de supermarkt die dag een badmintonsetje gekocht en hebben ons daar prima mee vermaakt. Vooral Maik heeft kunnen lachen. Ik heb nog een tijdje geprobeerd om mijn ogen de schuld te geven van mijn falende badminton kwaliteiten, maar helaas daar trapte meneer niet in. We hebben ook nog even gevoetbald met een lekke voetbal en na al deze lichamelijke inspanning hebben we dan ook heerlijk geslapen.

De volgende ochtend zijn we na ons ontbijtje (stokbrood) op weg gegaan naar Montesquiou. We hadden een route uitgestippeld langs een aantal bezienswaardigheden om de dag mee op te vullen. Toen we bij de eerste plek kwamen, Brassempouy, waren we weer eens vergeten dat je rond de klok van twaalf in Frankrijk niet moet proberen ergens naar binnen te komen. Tussen twaalf en twee is iedereen gewoon aan het lunchen, accept it. Dus hebben we helaas de dame van Brassempouy niet kunnen bewonderen. Als we de posters goed hebben begrepen hebben ze daar het hoofdje van een beeldje gevonden uit de prehistorie. We vervolgden onze weg en na de rest van ons stokbrood bij een meertje te hebben opgegeten gingen we verder.

Gelukkig kwamen we ook door het dorpje Bassoues waar we onze honger naar cultuur toch nog konden stillen. Het dorpje heeft een aantal middeleeuwse gebouwen staan waaronder een enorme militaire toren die we hebben beklommen. Na 197 treden hadden we een adembenemend uitzicht over de omgeving en moesten we helaas ook weer 197 treden naar beneden lopen. De hal, een houten overkapping waaronder meestal de markt plaatsvindt, stamde ook nog uit de 15e eeuw en we hebben ook de basiliek van St. Fris bezocht. Het is ons nog niet helemaal duidelijk waarom hij heilig is, maar ik zal proberen het toch even uit te leggen. Fris (zn vader was een echte Fries!!) besloot om met zijn oom, Karel Martel, mee te vechten. Helaas werd dodelijk verwond door de vijand. Wonder boven wonder kon hij de overkant van de rivier bereiken waar hij is gestorven aan zijn verwondingen. Zijn makkers hebben hem daar langs de oever begraven. Elke dag kwam er een koe (ja, dat hebben we goed begrepen) langs de plek waar hij lag begraven en die likte aan de grafsteen. Toen hij (of zij, natuurlijk) door herders werd opgemerkt en ze inzagen dat het likken van de steen het enige voedsel was dat het beest tot zich nam, konden ze dit wonder niet zonder meer aan zich voorbij laten gaan. Ze hebben Fris opgegraven en hebben de koe voor een wagen gespannen met het stoffelijk overschot van Fris erop. De koe heeft de kar een heuvel op getrokken en de rest van het verhaal hebben we gemist... (sorry voor het gebrek aan een fatsoenlijke clou, maar ik vond de koe toch het vermelden waard)

's Avonds hebben we geslapen op een camping van een Nederlander... Dat het ons nog verbaasd is eigenlijk het meest opmerkelijke. De andere campinggasten waren twee Nederlandse campers en een Zwitserse. 's Avonds hebben we het top 2000 spel gespeeld, maar dat viel best tegen. We wisten alle twee niet al te veel vragen (ik wist alleen de vragen over CCR, bedankt pap anders was ik niet eens halverwege gekomen) en we zijn tot de conclusie gekomen dat het spel vast een groter succes is als je het met meer mensen speelt in verschillende leeftijdscategorieën.

Vandaag was een hele interessante dag. We zijn meteen vanaf de camping naar Lourdes gereden en na een helse zoektocht naar een parkeerplek besloten we om maar gewoon op een camping in de buurt te gaan staan. De prijs was niet eens zo hoog (17,40, maar wel met twee keer douchen) en het was maar een kwartiertje lopen naar de befaamde basiliek en al die andere heilige plekken. We wisten van te voren wel wat van het verhaal af, namelijk dat ene Bernadette hier 18 (!) visioenen heeft gehad van de heilige maagd in een grot. Daar waren we wel benieuwd naar. Na een leuke wandeling door een parkachtig gebied langs een rivier kwamen we bij een soort ondiepe grot waar allemaal mensen de wand aan het aaien waren. We besloten maar achter aan te sluiten en te kijken wat er te zien was. Om niet al te erg uit de toom te vallen begonnen we ook maar de grotwand te aaien en keken we sereen voor ons uit. Achter een hekje was een mevrouw een glasplaat aan het schoonvegen met glassex. We hoorden water stromen en er stond een Mariabeeld. Toen we er langs waren gelopen wilden we toch eigenlijk wel weten wat het nou was, we vermoeden wel dat dit misschien wel dé grot was, maar hadden daar toch wel iets meer van verwacht. Helaas bevestigde het bordje bij de ingang ons vermoeden, dit was de plek waar de 14 jarige Bernadette haar visioenen had gehad.

Toch wel teleurgesteld liepen we naar de basiliek. We kwamen op een groot plein met een Disneyland achtig kasteel met prachtige mozaïeken en een gouden kroon. De basiliek was enorm en binnen werd het hele verhaal van Jezus verteld in een aantal metershoge mozaïeken. De wanden bestonden uit marmeren blokken waarin dankbetuigingen stonden van allerhande mensen. Wij vermoeden dat je toch een leuk bedrag moet hebben neergeteld voor zo'n steen. Er achter en boven was de kerk gebouwd. Op het moment dat wij naar binnen liepen in de crypte werd er net een mis voorgedragen. Volgens ons was het in Mandarijn, Japans of Vietnamees. De kerk was minder kitscherig ingericht dan de basiliek, maar getuigde toch ook van een groot welvaren. Natuurlijk hebben we nog even wat heilig water getapt en in kleine flesjes meegenomen. (voor een schappelijke prijs af te halen zo rond september). We besloten ook nog even te kijken voor een leuk souvenir. Gelukkig waren er genoeg winkels, denk je een Kalverstraat in met alleen maar christelijke souvenir winkels. Bijna niet voor te stellen wat voor bende ze te koop hadden en in welke hoeveelheden. Ik moet toch even opbiechten dat ik stiekem een groene rozenkrans heb gekocht.

We hebben nog even een colaatje en een biertje gedronken (6,30!!!) en na deze oplichterij zijn we in de stromende regen weer richting de camper gelopen. Het was een leuke dag en we zijn zeker onder de indruk van de gebouwen en het geloof van de mensen hier. Maar wat ons toch wel mateloos irriteert is het vertoon van zoveel pracht en praal en de commercie waar het geloof hier mee gepaard gaat. Het is lastig om het dan nog serieus te nemen (al ging het de overige duizenden mensen zonder problemen af). We hebben nog een gezin gespot dat zeker 10 liter (als het al niet meer was) heilig water meenam in jerrycans. Voor dit jaar in ieder geval weer genoeg.

Mirte

Haha, wat een prachtige verhalen weer.
Wij hebben net Eg Vlaar gehad, we moesten tegen Erik, Amber, Laurie enz.. die hebben we verloren:O Daarna hebben we wel onze eer hoog weten te houden en hebben we gewonnen. Nou we miste jullie toch wel in de spits en op de bank!:) Goed dat je je blog zo bij houdt Rim, erg fijn!!

Ik zal je snel weer een mail sturen met alle verhalen erin over hoe het hier gaat.

XX

Zen

Haha geweldig verhaal (vooral van die koe).

Michelle

Echt onwijs leuk verhaald wat een cristelijke prijzen zeg die cola en biertje haha oplichters! Vooral je blog bij houden lees het elke keer. Is echt super gaaf!! Xxx michelle en wesley

liesbeth (cur)

weer een heerlijk verhaal hoor, en mocht je nog een mail van Mirte krijgen met een verhaal over de familie wil je dan even 'copy paste' doen richting mij, want die ben ik al een tijdje van haar tegoed.....:)
XX Lies

karin

Ik zal oma vertellen dat jullie in Lourdes zijn geweest, ik geloof dat Oma dit 2 x afwees toen ze die reis aangeboden kreeg en als ik jou verslag zo lees denk ik dat ze dit al vermoeide. Teveel rijkdom enz. Maar buurvrouw Groot zal best wat lourdes water willen hebben ,dus wees zuinig er mee. Kus en tot hoorns

Linde

Jeetje Rim wat een verhaal weer! Ernst is hier nu even een biertje doen en even praten heerlijk in het zonnetje! Blijven genieten jullie. En we spreken jullie snel schatje!

xxxx

Marije

Lieve Rimke en maik,

Wat zou oma van Baar trots op jullie geweest zijn. Vooral de nuchtere kijk op Lourdes! Hier trouwens lekker weer vandaag en geen regen. Blijf genieten en laat ons vooral meegenieten!

hartelijke groet
Marije